Regelgeving

Huurtoeslag aanvragen

Voor zelfstandige woonruimte kan je huurtoeslag aanvragen. Of je daarvoor in aanmerking komt hangt af van de huurprijs, je inkomen en vermogen. Meer informatie op de website van de overheid. Heb je gedeeld sanitair of een gedeelde keuken? Dan heb je zeker geen recht op huurtoeslag. Voor een studentenkamer is ook geen toeslag mogelijk.

Huurtoeslag  en huurverhoging

Heb je in de maand voorafgaand aan de huurverhoging recht op huurtoeslag? Dan heb je ook na de huurverhoging recht op huurtoeslag, ongeacht de verhoging. (regels in 2018 en voorgaande jaren)

Huurverhoging

Voor de sociale verhuur en voor studentenkamers, maakt de overheid jaarlijks in het voorjaar bekend wat de maximale huurverhoging mag zijn. Het is gebruikelijk om de kale huurprijs jaarlijks op 1 juli te verhogen. Als de verhoging in een jaar later wordt doorgevoerd, dan mag het daaropvolgende jaar weer op 1 juli worden verhoogd. Voor de geliberaliseerde verhuur geldt wat er in de huurovereenkomst is afgesproken. De grens tussen sociaal en geliberaliseerd verandert jaarlijks en ligt in 2018 op 710,68 euro per maand.